четвъртък, 28 март 2024 г.

Отложиха делото срещу 17-годишен за жестокото убийство в Галиче

Обвиняемият в съда. Снимка: БНР/Ива Антонова

Във Врачанския окръжен съд започва делото за жестокото убийство на 18-годишно момиче в село Галиче. Обвиняем е 17-годишен младеж от селото. Близки и роднини на жертвата планират протест пред съдебната палата във Враца с искане да отпадне редукцията за непълнолетни при тежки престъпления.

17-годишен младеж от село Галиче е обвинен, че през нощта на 11 януари тази година е влязъл с взлом в жилището на 18-годишно момиче от селото. Изнасилил я, убил я по особено мъчителен и жесток начин, откраднал пари и вещи и си тръгнал.

По-късно през деня младежът е заловен и прави самопризнания. Оттогава е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Убийството на абитуриентката потресе Галиче. Близки и роднини на жертвата и досега настояват за справедливо наказание. Те са недоволни, че обвиняемият ще бъде съден като непълнолетен и най-тежката му възможна присъда няма да бъде повече от 12 години лишаване от свобода.

Обновена в 12:28 часа на 7 октомври 2020: Делото беше отложено поради жалба на защитата срещу процедурата, по която ще се проведе съдебният процес.

Обжалва се отказът на Врачанския окръжен съд да разгледа делото по реда на съкратеното съдебно следствие. То беше взето съгласно новите текстове на Наказателния кодекс, които не предвиждат такава процедура при тежки криминални случаи.

Очаква се по жалбата да се произнесе Софийският апелативен съд и едва тогава ще бъде насрочена нова дата.

Десетки близки на убитото момиче обаче дойдоха от две населени места пред съда, за да направят мирен протест – с искане за справедлива присъда. Хората недоумяваха какво се случва и защо.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html