петък, 29 март 2024 г.

Вучич: Сърбия ще бъде първа по растеж в Европа

Новото сръбско правителство ще е с премиер Ана Бърнабич, ще има две нови министерства и ще бъде съставено от почти 50 процента жени, заяви президентът Александър Вучич, цитиран във вторник  от сръбския печат. Той говори след заседанието на председателството на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП).

Ана Бърнабич и Александър Вучич, снимка Интернет

„Ана Бърнабич се бореше жестоко за своята страна в предишния мандат, не се подмазваше нито на чуждестранните центрове на сила, нито на вътрешните“, каза Вучич и изрази увереност, че Ана Бърнабич ще изпълнява работата си сериозно и отговорно.

Президентът добави, че трябва да бъдат създадени още две министерства – за човешките права, равноправието на половете и диалог с обществото, и за грижа за семейството, децата и демографията.

Друго мое желание е почти 50 процента от министрите да са жени и това би било революционно, подчерта президентът и допълни, че се очакват и големи промени в държавните предприятия.

Вучич изтъкна, че е голям оптимист и е уверен, че Сърбия ще бъде сред страните, които ще отбележат най-висок икономически растеж и призова всички депутати да подкрепят избора на Бърнабич. Президентът отбеляза, че на вчерашното заседание не са говорили за коалиционните партньори, но очаква големи промени в правителството.

Цел на новото правителство ще е през следващите четири години да увеличи икономическата сила на Сърбия, да повиши стандарта на живот, изграждането на пътища и жп линии и работата по нови проекти, един от които ще бъде построяването на метро в Белград. Вучич наблегна и на засилването на здравеопазването и отбраната.

Президентът  добави, че имайки предвид конфликта в Нагорни Карабах не иска замразен конфликт в Косово, а компромис, но Сърбия не бива да приема да бъде унизена.

През следващите седем дни ще се състои ново заседание на председателството, на което кандидатът за премиер ще представи визията на новото правителство и ще съобщи конкретни имена, каза още президентът.

Александър Вучич съобщи, че през първите седем месеца на годината въпреки Ковид-19 в страната са влезли 1,613 милиарда евро чуждестранни инвестиции. Това е над 60 процента от общия обем на чуждестранните инвестиции във всички страни от Западните Балкани. Най-голям дял от 67,4 процента имат инвестициите от страни от Европейския съюз, а водеща сред тях е Германия, добави Вучич, цитиран от националната телевизия РТС.

Той каза, че според първите оценки Сърбия е реализирала 0,1 процента икономически растеж през третото тримесечие на годината. За сравнение той посочи, че Северна Македония през същия период е имала 12,7 процента отрицателен растеж.

„Няма съмнение, че ще бъдем сред първите две страни, ако не и първи в Европа по растеж“, заяви сръбският президент.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html