петък, 29 март 2024 г.

10,8 милиарда долара струва президентската кампания в САЩ

10,8 милиарда долара – толкова струва президентската кампания в Съединените щати, съобщи БНР. Сумата е невиждана досега в историята и над 50% по-висока от тази, която беше събрана по време на президентската надпревара през 2016 година. Дори федералните комисии да не похарчат и долар от този момент нататък, вотът през 2020 все пак ще е най-скъпият в историята на Съединените щати. Това показва изследване на Центъра за отзивчива политика – надпартийна, независима организация.

Тази сума може да стане още по-голяма, ако във финалните дни на кампанията се излеят още средства, казва Шийла Кръмхолц – главен администратор и говорител на организацията. „COVID-19 създава и друг проблем – заради пандемията Федералната избирателна комисия не функционира пълноценно“, каза още пред БНР Кръмхолц:

Като се имат предвид огромните суми, които Тръмп и Байдън събират – 476 милиона за кампанията на президента, над половин милиард – 531 милиона за Байдън, да не споменаваме милиардерите Майкъл Блумбърг и Том Стайър по-рано по време на първичните избори на демократите, 2020 без съмнение ще разбие всички предишни рекорди разходи по време на предизборна кампания„.

Въпреки че кампанията се провежда в условия на пандемия, количеството на даренията се увеличава, а това се дължи на множество малки финансови потоци от обикновени американци.

Очаквахме, че заради икономическите затруднения по време на пандемията ще има спад в даренията, но един от инструментите това да не се случи беше „Действайте в синьо“ – онлайн платформата на демократите за набиране на средства. Това е просто уебсайт за транзакции на дарения. Вдясно имат подобна платформа, която носи името „Победа за червеното“, но сайтът на демократите работи от по-дълго време и набра много повече пари. Тези платформи осигуриха малки дарения от мащабен брой хора. Това е едновременно нова тенденция и според мен здравословна, защото позволява на повече американци да дадат своя принос“.

Тръмп започва да набира средства още в ранните дни на първия мандат, което му помага да събере огромен арсенал, преди демократите дори да проведат първите си първични избори.

В случая с Доналд Тръмп сме свидетели на прецедент със смесване на лични и публични финанси, твърди Шийла Кръмхолц.

Този президент наистина е на ниво, което доста се отдалечава от предшествениците му. Той успя да слее личните си финансови и семейни интереси с публичните си задължения, когато пътува – отива до голф игрища, които притежава, а сметката за това пътуване за сигурността му се плаща от обществото. Този вид възможност за лично обогатяване за сметка на публичните ресурси е безпрецедентен и много тревожен за много хора, а и това е и едно от основните послания на опонентите на Тръмп“.

Традиционно за Републиканската партия най-големите дарители са братята Кох.

Братята Кох от изборния цикъл 2012 са осигурили над 400 милиона долара за кампании, които са подкрепяли – това са пари както от собствения им джоб, така и от други много богати консерватори и влиятелни хора. Продължават да са много активни и полагат дългосрочни усилия в тази посока чрез редица организации, които са част от тяхната мрежа“.

Но пък Джо Байдън се радва не безпрецедентен ентусиазъм сред демократите, твърдо решени да изгонят Тръмп от Белия дом.

Те не са единствените големи дарители, също в дясното пространство е и Шелдън Адилсън – казино магнатът, който заедно със съпругата си е похарчил стотици милиони долари в подкрепа на консервативни кандидати. В лявото пространство в този изборен цикъл виждаме, че  повече пари се харчат от либерални групи  – исторически погледнато това е необичайно, по принцип консервативните организации даряват повече за избори. 52-53% от средствата за тази президентска кампания идват от либерали – това са хора като Том Стайър, който участва в надпреварата за президентската номинация на Демократическата партия, както и Майкъл Блумбърг“.

Освен това пандемията промени и начина, по който кандидатите харчат парите – по-малко разходи за пътувания и за демонстрации, но пък за сметка на това повече пари за реклама в медиите и социалните мрежи. Тръмп и Байдън харчат огромно количество пари за онлайн реклами. Но парите винаги носят и повече проблеми. Американската политическа система не следи срещу какви обещания кандидат-президентите получават дарения, това е задължение на американския избирател, който трябва да държи отчетен своя представител във властта. Забранено е и също така на чуждестранни граждани да финансират кампании. COVID-19 създава и друг проблем, заради пандемията Федералната избирателна комисия не функционира пълноценно.

Тъй като много от парите, които се вливат в политическата система са от анонимни хора – няма начин да установим дали те са американски граждани. По същество цялата система е изградена върху дълга за честност и това е проблем, защото в миналото имаше скандали с чуждестранни донори, които участват в политическата кампания, хора дори са отивали в затвора заради това. И сега, когато Федералната избирателна комисия не функционира, когато няма ченге на улицата, сме в ситуация, в която има повече пари от всякога, възможност за чуждестранни пари да се влеят в изборния процес и няма орган, който да следи за такива нарушения“.

11 милиарда долара е внушителна сума, финансовото предимство на Байдън също е внушително, но винаги идва моментът, в който парите просто не са всичко.

В някакъв момент, когато и двамата кандидати достигнат определено количество набрани средства и изборите все повече приближават  – тогава парите не са решаващ фактор. Ако и двамата са събрали например милиони долари – в един момент не става въпрос толкова за долари, а как си водят кампаниите“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html