четвъртък, 25 април 2024 г.

Азербайджан обяви война на Армения, 200 загинали

Азербайджан обяви война на Армения, след като рано тази сутрин азерските войски нахлуха в провинция Нагорни Карабах. В този район в състава на Азербайджан живеят предимно етнически арменци. Конфликтът там тлее от началото на 90-те години, след разпадането на Съветския съюз. През 1994 година бе подписано примирие, което обаче се нарушава в различни периоди.

В отговор на агресията Ереван обяви военно положение и всеобща мобилизация. „Моля личния състав на армията да се яви в районните поделения – в името на Родината, в името на победата“, заяви премиерът на Армения Никол Пашинян, цитиран от ТАСС. Военно положение бе въведено и в Нагорни Карабах. В армията са повикани всички мъже над 18 години.

Военното министерство на Азербайджан съобщава за унищожени 12 единици зенитни комплекси „Оса“ на противовъздушната отбрана на Армения. Баке призна, че боен хеликоптер на азерската армия е бил свален над столицата на Нагорни Каралах Степанакерт. Пресслужбата на арменската армия обяви, че са свалени два хеликоптера на азерите, както и три безпилотни апарата.

Около обяд премиерът на Армения Никол Пашинян проведе телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, а външният министър на Русия Сергей Лавров призова двете държави „веднага да преустановят бойните действия“. Той пък говори с външния министър на Турция Чавошуглу. Още преди това президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че изцяло подкрепя действията на армията на Азербайджан.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html