петък, 19 април 2024 г.

Плаща ли Васил Божков на провокаторите в протестите през фалшиви профили?

Погромите от 2 септември дават повод на разследващите да работят по версията, че избягалият в Дубай хазартен бос дава пари на определени групи от протестиращи, за да ескалират напрежението, пише вестник „Галерия“. Мнозина се питат как е възможно човек, който се намира на хиляди километри от България, да плаща на хора тук да правят зулуми. Да не забравяме, че Божков все още е много силен играч в хазартния бизнес, най-вече в онлайн залаганията. При сегашните технологични възможности за него не е никакъв проблем да управлява, нарежда и плаща от всяка точка на земното кълбо.

„Добър вечер на всички, имам 2 уверени залози, които ще бъдат публикувани в 15:00. И моето дарение за помощ на 100 души да получат малко пари поради коронавируса. Затова първите сериозни коментиращи хора (IN) ще получат мачовете“, такова полуграмотно, но примамливо предложение на лични съобщения в Месинджър получават много потребители на Фейсбук. Съобщението е от очевидно фалшив профил, преводът е направен през Гугъл, което обяснява защо е толкова некадърен. Въпреки че профилът е фалшив, предложението е съвсем реално, но за да се реализира, има няколко условия. Накратко, 100 души ще получат печалба от крайния резултат на два футболни мача. Първото и най-важно условие е да станеш член на група във Фейсбук, която няма нищо общо с футбола, спорта или залагания. Всеки, който посети тази група, става свидетел на масираната антиправителствена пропаганда. Според служители на ДАНС (агенцията е администратор на личните данни във Фейсбук за България) няма как да бъдат проследени профилите, но е напълно възможно зад тях да стои Васил Божков или друг избягал в чужбина олигарх – например Цветан Василев. Възмутени потребители на социалната мрежа твърдят, че това е начинът, по който групите на провокаторите на протеста си получават парите за зулумите в центъра на София. Последната заявка за такива „залози“ е направена на 15 септември, когато пред Министерството на образованието се проведе протест срещу носенето на маски от ученици. Насловът й е „Без маски и страх на училище, без карцери и изолатори“. Очаква се такива оферти да се появят в деня преди третата част на „Великото народно въстание“ на 22 септември. Има и още един канал, по който се изплащат печалби от уредени или дори несъществуващи мачове. Второто условие да получите бонуси от тях е да свалите на мобилния си телефон приложението „Телеграм“.

В последните години то направи голям бум, като съобщенията в него са така криптирани, че практически няма как да бъдат разбити от службите, без значение американски, руски или европейски. Съдете сами. Собственик на „Телеграм“ е руснакът Павел Дуров. Преди три години той отказа на руското ФСБ достъп до акаунтите на потребителите въпреки предупрежденията за съдебен процес и затвор. Изненадващо руските власти не предприеха никакви мерки срещу Дуров след отказа му и го оставиха да си работи на спокойствие.

На видно място в групата се вихри видео с лидера на т.нар. БНО „Шипка“ и Войнски съюз „Васил Левски“ Дончо Русев. Босът на паравоенните русофилски отряди е известен още като Старшината Остап Бендер. Бившият старшина Русев, подвизаващ се в интернет с псевдонима Валтер Калашников, е уволнен от българската армия в средата на 80-те години заради некадърност. Неговите хора заедно с биячи от „Възраждане“ нападнаха и малтретираха хора, протестиращи срещу идването на путинистите от „Нощни вълци“ в България през 2016 година.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html