16.4 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Кинга Дуда – полската Иванка Тръмп

Полският президент Анджей Дуда назначи 25-годишната си дъщеря Кинга за свой неплатен съветник по социалните въпроси. Президентът написа снощи в Туитър, че дъщеря му работи като доброволец и „не получава възнаграждение“.

Анджей Дуда с дъщеля си Кинга. Снимка: интернет

Въпреки това назначението предизвика някои упреци в семейственост, отправени от критици на Дуда и на управляващата дясна партия „Право и справедливост“, която го подкрепя. Кинга Дуда, която е адвокат, вече е наричана от критици на президента „полската Иванка Тръмп“ по аналогия с дъщерята на американския президент Доналд Тръмп, която играе ключова роля в американското правителство.

Дъщерята на Дуда  в повечето случаи не е играла забележима роля в управлението на баща си, който спечели първи петгодишен мандат през 2015 г. и бе преизбран през юли тази година. Тя обаче привлече общественото внимание с речта си в изборната нощ през юли, в която призова всички членове на обществото да бъдат уважавани въпреки различията им. Това бе оценено като опит да смекчи имиджа на баща си.

По време на кампанията си Дуда неведнъж се е изказвал срещу ЛГБТ общността. Той нарече това движение „идеология“, по-опасна от комунизма, и веднъж дори каза, че представителите му  „не са хора“.

Кинга Дуда отправи съвсем различно послание, като каза, че всички хора трябва да се чувстват сигурни и приети от обществото. „Никой не заслужава да бъде мразен, абсолютно никой“, каза тя пред привърженици на баща си в нощта на изборите. Активисти за правата на ЛГБТ общността казват, че наблюдават рязък скок на престъпленията от омраза срещу членове на общността през последните месеци, и мнозинството от тях осъжда призива на Кинга Дуда като проява на лицемерие.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html