събота, 20 април 2024 г.

Деница Сачева: Христо Иванов не е в моите мисли

„Много неща не са нормални от това, което се случва в последно време. Говорим за това, че има много тежък дисонанс между думи и дела: злоупотребите с каузите на хората с увреждания мисля, че възмущават вече всеки българин. Става дума за политическа злоупотреба. Както виждате, майките на деца с увреждания са с представители на „Изправи се.БГ“ – платформата на Мая Манолова. Има ред за влизане в сградата на Народното събрание за всички и Мая Манолова не може да иска специален за нея.”

Така социалният министър Деница Сачева коментира по Би Ти Ви барикадирането на майките на деца с увреждания и активисти на движението на Мая Манолова „Изправи се.БГ” в сградата на Народното събрание и извеждането им насила от служители на НСО. Според Сачева акцията на Манолова е била провокация и да се влезе в медиите на всяка цена. Очевидно щяло да бъдем свидетели на много провокации в следващите месеци.

“Не може да се иска върховенство на закона, а той да се нарушава непрекъснато. Политическата злоупотреба с каузите на хората с увреждания е възмутителна.“ В случая от вчера с барикадиралите се в сградата на Народното събрание ставало въпрос именно за подобна политическа злоупотреба, защото майките на деца с увреждания са били с представители на „Изправи се.БГ“.

“Виждам порочно да се злоупотребавя с тази кауза. Момчето, което беше вчера – Христо, е на 24 г. и би трябвало с психолог да го питаме за неговото мнение, защото той все пак е пълнолетно лице”, препоръча Сачева.
Няма как да искаш демокрация и да заглушаваш гласа на демокрацията, като блокираш хора в телевизионни студиа, припомни тя как бе посрещната от протестиращи след участието си в „Панорама” на БНТ миналия петък. Тя бе категорична, че не се обсъжда подаване на оставка от правителството. Обсъждали се теми като бюджет и подкрепа на хората.
Не приемам определението за спасителен пояс за проекта на конституция, каза Сачева. Концесията за плаж на фирмата на Марешки е била определена още в началото на годината и нямала връзка със събраните подписи.

Властта е легитимна, когато е избрана с демократични избори. Не се обсъжда вариант за подаване на оставка. Сачева заяви и че има време, докато се съберат необходимите 160 подписа за стартирането на процедурата за Велико народно събрание.

Чувам, че г-н Христо Иванов често споменава моето име, но не мога да отвърна същото за него, защото той не е в моите мисли. Оставката му като министър на правосъдието навремето и отказът на Радан Кънев да стане председател на Правната комисия беше политическо дезертьорство и отказ за поемане на отговорност”, коментира Деница Сачева. „Моят интерес не е нито да инсталирам, нито да демонтирам личности, моят интерес е да помагам на хората“, посочи тя.

“Не си правим тънки сметки, ако опозицията не желае да подкрепи актуализация на бюджета за повече пари за хората, това, което ние трябва да свършим и ще го направим и ще предложим правилните решения”, коментира социалният министър. Решението кой ще бъде следващият премиер щяло да се вземе на следващите парламентарни избори през март.
“По мярката 60/40 бюджетът на фонда е увеличен с 1 млрд. и той ще запази почти 350 000 работни места. Разговорите за пенсиите предстоят, имаме готовност да се продължи с допълнителните 50 лв., има възможност и за преизчисляване на пенсиите”, каза социалният министър. Според нея е по-добре да се избере вариантът с преизчисляване на пенсиите.
Няма пари, които да се пилеят в този момент, използват се всички налични ресурси и механизми, за да имаме по-голям буфер, категорична е Сачева. Ще бъде предложено и увеличение на минималната работна заплата от догодина.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html