петък, 26 април 2024 г.

НСО изведе насила протестиращите от парламента

 

Снимка Канал 3

Служители на НСО се наложи да използват сила, за да изведат протестиращите от сградата на Народното събрание, които по-рано днес нахлуха с искания за аудиенция пред парламента, предаде „Канал 3“.

По обед в сряда група протестиращи, водени от Никола Вапцаров, приближен на Мая Манолова и член на „Изправи се.БГ“, са влезли в деловодството на Народното събрание. Заявили са, че няма да излязат, докато правителството на подаде оставка.

Няма да позволя провокации в Народното събрание или да се повтори случаят с барикадираните медицински сестри, заяви на извънреден брифинг председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя призова служителите на НСО да си свършат работата.

Малко след 18 часа напрежението ескалира, когато от Националната служба за охрана започнаха да извеждат един по един протестиращите, а пред сградата се бе събрало голямо мнозинство от протестиращи..

Първо бяха изведени четирима души от „Изправисе.БГ“ на Мая Манолова, а след това и майките от „Системата ни убива“. Медицински екип пък се погрижи за детето с инвалидната количка, като след преглед то е освободено от медиците.

Част от протестиращите на улицата хвърляха различни предмети към полицията, но за щастие няма пострадали униформени, по данни на директора на СДВР – старши комисар Георги Хаджиев.

От НСО разпространиха следното изявление:

„На основание чл. 27 от Закона за Националната служба за охрана и във връзка с чл. 5, ал. 2 и чл. 13 и чл. 23а от Правилника за вътрешния ред на Народното събрание на Република България, служители на НСО, в тясна координация с Министерството на вътрешните работи, изведоха принудително група граждани, които в нарушение на посочените разпоредби отказаха да напуснат охраняем от НСО обект – сграда на Народното събрание.

Националната служба за охрана спазва стриктно приложимия към дейността и функциите й закон и съответните подзаконови нормативни актове.

НСО няма да допусне да бъде употребявана за политически цели и ще се противопостави остро на всякакви опити в тази посока“.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html