четвъртък, 28 март 2024 г.

Поне 33 загинали при пожари в САЩ

Най-малко 33 човека са загинали при горските пожари, които бушуват в американските щати Калифорния, Орегон и Вашингтон от средата на август, предаде ДПА.

Горските пожари в Калифорния са изгорили 1,3 милион хектара и са отнели живота на 22 души от 15 август според данни на щатската пожарна служба. В Орегон рекордната вълна от пожари е взела 10 жертви, а във Вашингтон е загинал един човек.

Въпреки че по-хладното време и по-слабият вятър помагаха за борбата с огъня през уикенда, много от пожарите в Орегон и Калифорния все още не са овладени, което наложи евакуацията на десетки хиляди хора и заплаши хиляди домове.

Пожарите изпепелиха цели квартали и унищожиха 4100 постройки само в Калифорния. Кризата с пожарите се превърна и в политически въпрос. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и много републиканци хвърлят вината за бедствието върху лошото управление на горите.

Специалисти по горски пожари казват, че управлението на горите е важен фактор, но посочват също така климатичните промени, създаващи тежки засушавания и променливи метеорологични условия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html