петък, 29 март 2024 г.

Спряха да плащат заплати в телевизия „Европа“, задава ли се закриване?

Георги Харизанов. Снимка: Клуб З

По информация на „Антени“ служителите в телевизия „Европа“ са спрели да взимат заплати или те са били силно орязани.

Ситуацията се развива през последните 1-2 месеца, като не се знае кога ще се разреши. Тя съвпада до голяма степен с трусовете в ГЕРБ и протестите срещу правителството.

Телевизията е считана за една от близките до властта и по-специално ГЕРБ медии. Неин изпълнителен директор е Георги Харизанов, който също така е член на ГЕРБ и на Института за дясна политика. Той е бивш шеф на „Напоителни системи“, осъждан е за изнудване през 2005 г., а през 2012 г. бе подсъдим за заплаха за убийство и обвиняем по друго дело за кражба на 50 хил. долара.

През последния месец Харизанов сякаш изчезна от общественото полезрение, като вече и не ходи до телевизията си. За това време той има малко участия в други медии, но негови служители споделят, че не го засичат в „Европа“. От 11 август насам той пази и мълчание във Фейсбук. Нещо, което е нетипично за него, тъй като е сред основните защитници на ГЕРБ и силно активен на медийния фронт.

Възможно е телевизия „Европа“ да върви към закриване, защото в скоро време няма да е нужна. На 1 септември братята Кирил и Георги Домусчиеви, които са собственици на Нова телевизия и медийната група около нея, разкриха своя нов амбициозен план.

Телевизия „Европа“ и новите стари медии на властта

Те искат да закупят „Канал 3“ и да трансформират съдържанието му в изцяло новинарско и публицистично. За целта ще прехвърлят всички подобни предавания и емисии на „Нова“ в него. Популярната телевизия пък ще предоставя само забавни предавания, сериали и филми. Домусчиеви също така желаят да закупят и музикалните канали The Voice и Magic TV, както и радиостанциите “Веселина“, “Витоша“, Magic FM, The Voice.

Сливането на двете медии и превръщането на „Канал 3“ в изцяло новинарска може да значи, че телевизия „Европа“ вече няма да е необходима. Нейната функция може да се изпълнява от реновирания „Канал 3“. Няма да е изненадващо, ако голяма част от екипа и продукциите ѝ бъдат директно прехвърлени в „Канал 3“. Подобно нещо се случи след закриването на ТВ7 – отново близка до ДПС и ГЕРБ, финансирана с пари от фалиралата КТБ. Значителна част от екипа на ТВ7 започна работа в „Нова“ след придобиването ѝ от Домусчиеви. Сред най-ярките примери са Миляна Велева, която оглави „Новини и актуални предавания“, след като преди това бе работила в „Канал 3“ и ТВ7. Бившата шефка на „Канал 3“ Ива Стоянова стана изпълнителен директор на медията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html