сряда, 24 април 2024 г.

30 безплатни ателиета за малчуганите в сърцето на София

За първи път Детският панаир беше организиран от фондация  „Изиарт“ преди девет години, а до момента са реализирани над 50 негови издания в над 15 града. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община и ще стартира на 12 септември. Събитията ще са в рамките на целия ден от 10.00 ч. и 18.00 ч.в Градската градина пред театър „Иван Вазов“.

По традиция фондация „Изиарт“ е изработила и специално създадени игри в някои столични музеите – децата ще могат да станат откриватели в Музея за история на София, Софийска градска художествена галерия и Университетска ботаническата градина.

За хлапетата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство, калиграфия (за писане на глаголица).

Тази година в Детския панаир ще участват с ателие и Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община, на което ще показват на децата как да окажат първа долекарска помощ, инструкции за Ковид-19, както и ще бъдат излъчени образователни видео клипове за това какво трябва да правят при природни бедствия.

От фондация „Изиарт“ са подготвили и атрактивна програма за сцената – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Както всяка година, ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.

Детският панаир е първият културен градски фестивал за деца, превърнал се в едно от най-очакваните събития за детска аудитория. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии). Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат напълно безплатно в културно-образователните инициативи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html