петък, 19 април 2024 г.

Дончев: Оставането на кабинета само вреди на ГЕРБ

Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви пред БНР, че оставането на кабинета на власт само вреди на ГЕРБ.

„Престоят в кабинет в Министерския съвет или в дадено министерство в никакъв случай не е комфортен в тази ситуация. От гледна точка на партийната логика оставането на правителството носи само щети“, посочи Дончев.

Въпреки това по-голямата част от хората в структурите на партията му не смятали, че има защо да се подава оставка. И това не носи вреди на ГЕРБ.

Той коментира и предложената от ГЕРБ нова Конституция. Според него „безкрайното разширяване на темата „промени в Конституцията“ ще направи процедурата фактически невъзможна“.

Критиките на хората спрямо текста на ГЕРБ имат право, но не бива да се забравя, че той е само примерен. Великото народно събрание ще приеме окончателния текст.

Темата за промени в Конституцията трябва да се фокусира в рамката: повече справедливост, подобряване на политическото представителство и на контакта между граждани и институции.

„Само смяна на караула не би отговорила в пълна степен на исканията на хората. Фигурите са важни. Десет пъти по-важни са правилата, по които се избират тези фигури“, каза той.

Най-тежкият риск от гледна точка на конституционна криза са избори, за които българските  граждани не са убедени в тяхната истинност, каза Томислав Дончев. Това според него е „най-лошият демократичен сценарий“ – изборни резултати, които голяма част от гражданите смятат за неадекватни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html