сряда, 24 април 2024 г.

Партията на Петър Москов: Насъскването на българи срещу българи е престъпление срещу народа и конституцията

Президентът, правителството и политическите партии подклаждат напрежение в обществото, гражданският мир в България е под заплаха. Това пише в декларация на партията КОД – Консервативно обединение на десницата, с председател Петър Москов. Той бе зам.-председател на ДСБ и министър на здравеопазването във второто правителство на Бойко Борисов.

Д-р Петър Москов. Снимка: интернет

От КОД апелират председателят на Народното събрание да поеме инициативата за овладяване на кризата.

„Президентът и министър-председателят незабавно да спрат личната война помежду си и да прекратят всички публични прояви, насаждащи омраза и нетърпимост в българското общество“ – се казва в официалната декларация.

„При очевидната невъзможност и на двете най-представителни политически институции да се държат на нивото на отговорностите и задълженията, вменени им от конституцията, и да служат на българските граждани, а не на тесните си политически интереси, КОД се обръща към председателя на Народното събрание, като ръководител на най-върховната институция в парламентарна България, с настояването спешно да започне инициативи за намиране на политически решения и овладяване на създадената от президента и министър-председателя криза.

В парламентарна република, каквато е България, именно Народното събрание е органът, призван да намери консенсус и да предложи решение на конфликтна ситуация, каквато е тази в момента. Действията на парламентарната институция трябва да доведат до ясна пътна карта за изваждане на страната от настоящата обществена и институционална криза“ – се казва още в декларацията на КОД.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html