понеделник, 15 април 2024 г.

ГАЛЪП: Борисов с 20% одобрение, Радев – с 47 на сто

Доверието към Бойко Борисов намалява, а към президента Румен Радев расте, става ясно от изследване на „Галъп“.

Проучването е направено преди внасянето на проекта за нова конституция в парламента днес и не отразява най-актуалните настроения сред обществото.

Според социологическата агенция личното доверие към Борисов е вече 20 процента – най-ниското ниво в последните няколко години, а недоверието е 68 на сто. Само преди два месеца доверието в премиера е било около 25 на сто, а недоверието – около 60 на сто.

Това означава, че министър-председателят е на на нивата на доверие на вицепрезидента Илияна Йотова и вицепремиера Томислав Дончев, отбелязват от „Галъп“. Непосредствено до Борисов е Корнелия Нинова със 17 на сто доверие.

Личното доверие в Румен Радев остава високо – 47 на сто, като 35% от запитаните изразяват недоверие.

Цялото правителство отбелязва спад в доверието – след като се движеше близо около 30 на сто, сега е около 19%, констатират от социологическата агенция. Недоверието пък е преминало над 70 на сто – за пръв път от години. Сходна е тенденцията и при парламента – доверието там сега е около 15 на сто при обичайни за последните месеци около 20 процента. Недоверието е 77 на сто.

Според същото изследване протестите, оставка на кабинета и предсрочни избори се подкрепят, но не се вижда ясна алтернатива и нови лидери.

Вероятност за влизане в следващия парламент съществува за 7 формации, като пет от тях на този етап изглеждат сигурни.

62% казват, че подкрепят протестите срещу правителството, 23,7% казват, че не ги подкрепят, а останалите се колебаят.

58,9% искат оставка, а 26,5% са на противоположното мнение.

Предсрочни избори са необходими според 50%, докато 34,1% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.

38,1% казват, че в момента има партия или коалиция, която да може по-добре да управлява страната, но почти толкова – 35,7% – казват, че няма такава. Останалите се колебаят.

И ГЕРБ, и БСП губят позиции и сега са с почти изравнени нива на електорална готовност сред хората с избирателни права.

ГЕРБ събира 14,5% подкрепа, БСП е с 13,9%. В сравнение с последните парламентарни избори и при двете водещи партии има отлив на гласове. 

Партията на Слави Трифонов е големият печеливш от случващото се в страната – с растяща подкрепа, достигаща до 7,9% от избирателите у нас.

С 5,7% „Демократична България“ отбелязва между два и три пъти по-добър резултат от обичайните си нива. 

Впечатляващ е делът на хора, които твърдят, че ще отидат да гласуват, но ще отбележат „не подкрепям никого“, съответно около 6,6% – още едно свидетелство за делегитимация на политическата прослойка. Разбира се, по-вероятно е в реална изборна ситуация огромната част от тези хора по-скоро да не гласуват. 27,4% директно заявяват, че не биха гласували.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 30 юли и 07 август 2020 г. сред 811 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html