15.6 C
София
вторник, 27 септември 2022 г.

Нулева година за Черноморието?

На българското Черно море цари пълен апокалипсис, съобщава Ройтерс. Един от емблематичните курорти – Слънчев бряг, известен с бурния си нощен живот и предпочитана алкохолна дестинация за тийнейджъри от цяла Европа, тази година е призрачно празен.

След като пандемията от коронавирус затвори границите, чужденците на родното море се броят на пръсти, а българите откровено предпочитат да почиват в съседна Гърция и нямат нищо против да чакат по час-два на граничните пунктове. Призивите на министъра на туризма Николина Ангелкова да се спасяват българските курорти не дадоха никакъв ефект. По данни на бизнесмени 30% от хотелите изобщо няма да отворят врати това лято. Преди повече от месец Ангелкова обяви, че 23 плажа по българското Черноморие са напълно безплатни като част от мерките за привличане на родни туристи. Малцината, които предпочетоха почивка в България, обаче останаха попарени от хитрините, които концесионерите прилагат – например таксуване на интернет на плажа или необосновано скъпо кафе. Един от хората, които първи се оплакаха в социалните мрежи, беше шоуменът Къци Вапцаров. Причина за отлива на туристи е и презастрояването на морската ивица, като най-емблематичният пример е с подпорната стена на Алепу. Проектът е на арх. Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева. В интервю за bTV той призна, че върху т.нар. стена ще се издигне 3-4 етажен комплекс.

Пред заплахата да фалират някои хотели прибегнаха до услугите на родни знаменитости, които да ги рекламират в инстаграм. Не е ясно доколко е успешна стратегията да се ползват като рекламни лица плеймейтката Николета Лозанова и режисьорът Ники Илиев. Сезонът е пред пълен провал, става ясно от поста на победителя от „Биг Брадър 1“ Здравко Василев. Собственикът на хотел в Приморско призова за обявяване на нулева година в туризма и данъчна ваканция за заетите в сектора. „Минахме червената линия, след която следва повсеместна катастрофа в целия бранш! Морските общини да започват кампании за набиране на средства за осигуряване физическото оцеляване на населението“, изригна Здравко във фейсбук профила си.

За да спаси нещо от летния ваканционен сезон, правителството предлага субсидии за чартърни полети и намалени такси за концесионерите на плажовете, така че те да предлагат по-евтини чадъри и шезлонги и в същото време да поддържат брега безопасен и дезинфекциран, пише Ройтерс. Въпреки това пандемията е намалила планираните чартърни полети до черноморските летища във Варна и Бургас с 35% спрямо 2019 г. Подобен спад се очаква и при редовните полети, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Над 9 милиона чуждестранни туристи посетиха България през миналата година, а преди COVID-19 Ангелкова прогнозираше 10% ръст през 2020 г. „Очаквахме най-доброто лято досега. За съжаление, това вече не е на дневен ред“, каза тя, цитирана от Ройтерс.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html